W konkursie brała udział cała szkoła, którą reprezentowała specjalnie powołana grupa uczniów tzw. główna- koordynująca. Uczniowie klas IV-VI nazwali się MOCARNI, a ich skład to: Dominik Derda, Weronika Meger, Julia Runie, Natalia Lamek, Zofia Piórek, Marta Ossowska, Antoni Buda, Anna Deja, Karol Lamek i Bianka Pichowska.
- Moja szkoła pierwszy raz włączyła się do tak dużej akcji – powiedziała Julia Runge, najmłodsza uczestniczka konkursu, obecnie uczennica klasy piątej. Na początku nie mieliśmy pojęcia, jak to będzie wyglądać, ale potem nie mogliśmy doczekać się nowych zadań. Musieliśmy np. wykonać ulotkę promującą Festyn Zdrowia, narysować logo „Mocarnych”. Przygotowywaliśmy też przepisy na zdrowe dania oraz jadłospisy. To była wspaniała zabawa.
Projekt realizowany był w roku szkolnym 2014/2015 pod patronatem Fundacji Banku Ochrony Środowiska. Jego koordynatorami z ramienia szkoły były nauczycielki - Mariola Nowak i Gabriela Glińska. Zadania konkursowe podzielono na etapy. Podczas „rozgrzewki” uczniowie organizowali m.in. apele i spotkania z dietetykiem, uczestniczyli w warsztatach kulinarnych i przygotowywali zdrowe posiłki. Przez cały II semestr koordynatorki opisywały i dokumentowały zdjęciami wszystkie zadania konkursowe. Raporty wysyłały na stronę „Czas Na Zdrowie”. Oceniana była pomysłowość i oryginalność wykonywanych zadań. Całe przedsięwzięcie zakończył wielki Festyn Zdrowia, na którym gościli uczniowie, ich rodzice, nauczyciele i władze szkoły.
- Festyn Zdrowia był wspaniałym pomysłem na promowanie zdrowego stylu życia, o którym tyle się teraz mówi – powiedziała mama Julii – Lucyna Kosecka-Runge. W projekt zaangażowały się całe rodziny To była wielka przygoda. Największą frajdę mieliśmy przy przygotowaniu zdrowego smoothie, bo każdy miał inny pomysł, z czego go zrobić. W końcu postawiliśmy na kolor zielony i powstał przepyszny napój z zielonej pietruszki, pomarańczy, bananów i brzoskwiń.
Na festyn przyszło bardzo dużo mieszkańców miasta. Rodzice uczniów organizatorów chętnie włączyli się w przygotowanie zdrowych potraw. Zgodnie stwierdzili, że gotowi są powtórzyć akcję, bo warto zaszczepić w dzieciach dobre, zdrowe przyzwyczajenia.
Na pewno po tej całej przygodzie jestem bardziej świadoma tego, co jem – podsumowała Julia.
PSP 4 przystąpiła do projektu z inicjatywy Iwony Lewandowskiej – dyrektora szkoły.
Napisz komentarz
Komentarze