Aby smaki i wartości odżywcze lata zachować na dłużej, możemy owoce i warzywa mrozić lub suszyć. Mrożenie sprawdzi się, jeśli chcemy mieć półprodukty do gotowania i pieczenia, ale raczej nie będziemy po rozmrożeniu jeść ich na surowo. Obróbka termiczna pozbawi je wielu wartości odżywczych i z tym musimy się liczyć. Dlatego też pod tym względem suszenie warzyw i owoców jest znacznie ciekawszą opcją.
Zalety suszenia
W przeciwieństwie do mrożenia, gotowania i smażenia w suszonych owocach jest znacznie więcej witamin. Suszenie pozwala zachować wszystkie wartości odżywcze suszonych produktów. Oznacza to, że zwierają tyle samo witamin i minerałów, co świeże produkty. Dodatkowo przez odparowanie wody, stają się źródłem błonnika trawiennego, który wspiera pracę jelit i jest niezbędny na przykład podczas odchudzania.
Mało tego takie warzywa i owoce możemy przechowywać przez kilka miesięcy. Stanowią więc doskonałą propozycją na zimową przekąskę. Obecność suszonych warzyw i owoców jest w diecie obowiązkowa, jeśli chcemy zachować zdrowie i dostarczać do organizmu jeszcze więcej naturalnych witamin nawet zimą. Kiedy pójdziemy do sklepu, to na półkach znajdziemy suszone produkty, ale są kosztowne. Za torebkę z ususzonymi plasterkami z jednego jabłka możemy zapłacić miedzy 3 a 4 zł. To dużo. Nie znaczy to jednak, że chcąc delektować się tą przekąską, musimy sporo wydawać. Wystarczy, że przygotujemy ją sami.
Suszenie warzyw i owoców w domu – jak to zrobić?
Suszenie warzyw i owoców w domu nie jest ani kosztowne, ani skomplikowane. A suszyć możemy w zasadzie wszystko – buraki, marchewkę, jabłka, śliwki, truskawki. Gdybyśmy o suszeniu pomyśleli latem, to pomogłoby nam w tym słońce. Teraz musimy poradzić sobie inaczej. Możemy użyć piekarnika lub suszarki do owoców i warzyw. W jednym i drugim przypadku proces ten będzie trwał kilka godzin, a dokładny czas jest zależny od tego, co suszymy i jakiej grubości będą plastry.
W przypadku piekarnika na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, a następnie układamy plastry pokrojonych warzyw i owoców. Jeśli chcemy nadać naszym przekąskom dodatkowego aromatu, sięgnijmy po przyprawy. Przykładowo do jabłek idealny będzie cynamon. Zasada działania suszarki do owoców i warzyw też jest bardzo prosta. Na prostokątnych lub okrągłych sitach układamy pokrojone warzywa albo owoce.
Podobnie jak w przypadku piekarnika możemy je posypać przyprawami. Uruchamiamy urządzenie i czekamy. Suszarki nie są duże, a jednocześnie poprzez obecność kilku sit zapewniają dużą przestrzeń do suszenia. Nie pobierają przy tym dużo prądu, są więc rozwiązaniem bardzo ekonomicznym.
Napisz komentarz
Komentarze