piątek, 2 maja 2025 17:32
Reklama

Pizza z pieca drewna opalanego drewnem

Pizza to danie, które pokochało wiele osób na całym świecie. Mówi się, że najlepszą robią Włosi. Inną znajdziesz w Rzymie, Neapolu czy na Sycylii. Swoją wersję mają Amerykanie - New York Style na cienkim cieście czy Chicago Deep Dish Pizza – gruba, okrągła, pieczona w formie ze sporą ilością sosów. Wiele osób chętnie wykonuje ją w domu. Także Polacy chętnie się nią zajadają na obiady czy kolacje. Jest uniwersalnym daniem, które możesz przygotować w piekarniku lub w odpowiednim piecu opalanym drewnem.
  • Źródło: Art. sponsorowany
Pizza z pieca drewna opalanego drewnem

Pizza włoska czy po polsku?

Włoska pizza wyróżnia się prostotą, wyważoną ilością składników i stosowaniem głównie regionalnych dodatków.

Reklama
  • Pizza Napoletana (neapolitańska) ma cienkie, miękkie ciasto, pieczone w bardzo wysokiej temperaturze (nawet powyżej 400°C) w piecu opalanym drewnem. Charakteryzuje się lekko przypieczonymi brzegami i mokrym środkiem,
  • Pizza Romana (rzymska) - cienkie, chrupiące ciasto i dodatki,
  • Pizza Siciliana – grubsze ciasto z dużą ilością sosu pomidorowego, cebuli, sera i ziół. Również pieczona na blaszce.

Stany Zjednoczone nie chciały być gorsze i również mają swoje wersje pizzy:

  • New York Style – duża pizza na cienkim cieście z niewielką ilością innych dodatków.
  • Chicago Deep Dish – grube ciasto, pieczone w okrągłej, głębokiej formie. Na spodzie często znajduje się gruba warstwa sera, następnie dodatki i dopiero na wierzchu sos pomidorowy.
  • Detroit Style - gruby, puszysty spód, prostokątny kształt. Wyróżnia ją ser zapieczony również na brzegach, co tworzy charakterystyczną skorupkę.
  • St. Louis Style - bardzo cienkie ciasto (bez drożdży), chrupkie i łamiące się,
  • California Style – cienkie ciasto i mix dodatków, które wcześniej przeszły stosowną obróbkę, na przykład marynowanie, glazurowanie.

Polska pizza często ma grubsze ciasto i jest wzbogacana o różne sosy, inne niż pomidorowe. Nie brakuje regionalnych składników i polskich połączeń, jak oscypek i żurawina, kiełbasa czy nawet kaszanka.

Zalety pieczenia pizzy w piecu opalanym drewnem

Drewno, podczas spalania, wytwarza dym o określonych nutach zapachowych, który podkręca smak pizzy. Na cieście pojawiają się charakterystyczne bąble, a ser jest przyjemnie ciągnący. Piece opalane drewnem zazwyczaj nagrzewają się do dużo wyższych temperatur niż domowe piekarniki (nawet powyżej 400°C). Pozwala to na znacznie szybsze pieczenie pizzy, dlatego ciasto jest chrupkie na brzegach, a jednocześnie miękkie w środku i ma przyjemną teksturę. Składnik nie są wysuszone, a sos pomidorowy zachowuje swoją konsystencję.

Piec opalany drewnem kojarzy się z autentyczną, włoską kuchnią. Sam proces rozpalania pieca, przygotowywania drewna i obserwowania ognia tworzy niepowtarzalny klimat, który bywa ważnym elementem doświadczenia kulinarnego zarówno w restauracjach, jak i podczas przyjęć domowych. Jeżeli chcesz nauczyć się wypiekania pizzy neapolitańskiej czy rzymskiej to warto zainwestować w piec opalany drewnem. Twoje marzenie o kamiennym, starannie wykonanym modelu, który wpasuje się w klimat ogrodu pomoże spełnić https://kuchniawogrodzie.eu/. W takim piecu możesz również wypiec foccacię, pinsę czy upiec aromatyczny chleb, bułki czy bagietki.

Jakie drewno wybrać?

Bezpośredni kontakt spodu pizzy z rozgrzanym kamieniem lub cegłą w piecu, a także wysokość temperatury, zapewniają idealną strukturę i chrupkość ciasta. Najczęściej stosuje się drzewa liściaste. Doskonale sprawdzi się dąb, buk czy grab. Takie same możesz wykorzystać w procesie wędzenia. Nie pal natomiast drewnem iglastym. Świerk czy sosna podczas spalania uwalniają duże ilości żywicy, która nie tylko psuje smak potraw, ale także jest szkodliwa dla zdrowia. Warto poeksperymentować – możesz postawić na drewno owocowe. Wpływa to na końcowy charakter potrawy i czyni go jeszcze bardziej unikalnym.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

3 maja 2025  - Kościerzyna - Rodzinny Piknik Majowy w Centrum Kultury Kaszubskiej "Strzelnica" 3 maja 2025 - Kościerzyna - Rodzinny Piknik Majowy w Centrum Kultury Kaszubskiej "Strzelnica" W sobotę, 3 maja 2025 roku, w Centrum Kultury Kaszubskiej „Strzelnica” w Kościerzynie odbędzie się Rodzinny Piknik Majowy. W programie strzelanie z Kurkowym Bractwem, teatrzyk dla dzieci, koncert, gry, zabawy i wiele innych atrakcji dla całych rodzin!W sobotę, 3 maja 2025 roku, Centrum Kultury Kaszubskiej „Strzelnica” w Kościerzynie stanie się miejscem rodzinnej zabawy i wspólnego świętowania podczas Rodzinnego Pikniku Majowego. Start imprezy zaplanowano na godzinę 15.00.Wśród głównych punktów programu znajdzie się tradycyjne Strzelanie 3-Majowe organizowane przez Kurkowe Bractwo Strzeleckie. Dla najmłodszych przygotowano teatrzyk „Czerwony Kapturek” w wykonaniu aktorów, którzy zapewnią również animacje i zabawy.Piknik oferuje rozrywkę zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Na scenie wystąpi sekcja muzyczna Kościerskiego Domu Kultury pod dyrekcją Grzegorza Daszkowskiego, będą też gry, konkursy i zabawy z nagrodami dla całych rodzin. Miłośnicy koni będą mogli skorzystać z przejażdżek przygotowanych przez stajnię „Ptyś”, a dla amatorów dobrej kuchni nie zabraknie stoisk gastronomicznych i tradycyjnego ogniska z kiełbaskami. Dodatkową atrakcją będzie prezentacja pojazdów wojskowych oraz wyposażenia żołnierskiego.W programie:Strzelanie 3-Majowe z Kurkowym Bractwem Strzeleckimteatrzyk dla dzieci „Czerwony Kapturek”; animacje z aktoramikoncert sekcji muzycznej KDK pod dyr. Grzegorza Daszkowskiegogry, konkursy i zabawy z nagrodami dla całych rodzinprzejażdżki konne ze stajnią “Ptyś”ognisko z kiełbaskamiatrakcje dla najmłodszychstoiska gastronomiczneprezentacja pojazdów wojskowych i wyposażenia żołnierskiego Wojsk Obrony Terytorialnej 72. Kościerskiego Batalionu Lekkiej PiechotyData rozpoczęcia wydarzenia: 03.05.2025
KOMENTARZE
Autor komentarza: KaśkaTreść komentarza: Obwodnicy nie ma i nie będzie tak jak nie ma przejazdów pod torami i nowego wiaduktu w Starogardzie.Data dodania komentarza: 16.02.2025, 06:32Źródło komentarza: WAŻNE: Duże zainteresowanie budową obwodnicy Starogardu Gdańskiego. Wpłynęło 12 ofertAutor komentarza: Stanisław SierkoTreść komentarza: ... każda promocja pięknych miejsc Kociewia, a szczególnie miejsc NAJBLIŻSZYCH naszym sercom i najbliższych odległościowo jest CENNA ... brawo ... liczę na kontynuację ... pozdrawiam wszystkich aktualnie pracujących w Wydawnictwie Pomorskim ... Stanisław Sierko, były redaktor naczelny "Gazety Kociewsakiej" ...Data dodania komentarza: 14.02.2025, 20:42Źródło komentarza: Historia i dziedzictwo Borów Tucholskich – niezwykłe miejsca, które warto odwiedzićAutor komentarza: SYGNALISTATreść komentarza: NAWROCKI NIE NADAJE SIĘ NA PREZYDENTA TO JAK NIKODEM DYZMA MIAŁ BYĆ PREMIEREMData dodania komentarza: 14.02.2025, 09:43Źródło komentarza: [GALERIA ZDJĘĆ] Karol Nawrocki – obywatelski kandydat na prezydenta w Tczewie. Przywitany przez tłum tczewian, wyborców z Kociewia, ale też Żuław i Powiśla!Autor komentarza: DjTreść komentarza: Szkoda, że f-sz czynni e służbie ten dzień obchodzą jak każdy inny. Każda formacja dostaje nagrody na swoje święto, ale to SW stan umysłuData dodania komentarza: 13.02.2025, 22:43Źródło komentarza: Święto Tradycji Służby Więziennej - spotkanie z emerytowanymi funkcjonariuszamiAutor komentarza: Duda AndriuTreść komentarza: Bla bla bla nudyData dodania komentarza: 11.02.2025, 22:11Źródło komentarza: O polityce, wyborach i haniebnej wypowiedzi minister Nowackiej. Felieton Piotra SzubarczykaAutor komentarza: KaśkaTreść komentarza: Same bzdety. Propaganda jak to jest dobrze za rządów PO. Ściema.Data dodania komentarza: 11.02.2025, 04:57Źródło komentarza: Inwestycje w gminach powiatu starogardzkiego (cz. 2)
ReklamaAdvertisement
Reklama
Reklama