poniedziałek, 23 września 2024 10:27

Kakao- popularny składnik diety nie tylko wśród dzieci i młodzieży

Słodki smak to dla wielu z nas jeden z synonimów dzieciństwa. Nic więc dziwnego, że właśnie w tym okresie naszego życia, w naszej diecie dominowało kakao, w bardzo różnej postaci- od napoju mlecznego, aż po czekoladę. Jednak najnowsze badania naukowe jednoznacznie pokazują, że kakao to również cenny składnik w diecie każdej osoby także ze względu na wiele, różnorodnych wartości leczniczych. Nic więc dziwnego, że firma cateringowa FitApetit do swoich posiłków włączyła kakao, jako jeden z głównych składników diety. Jakie wartości zdrowotne wnosi? Przyjrzyjmy się ciekawemu składnikowi z bliska.
  • 03.06.2024 11:51
Kakao- popularny składnik diety nie tylko wśród dzieci i młodzieży

Kakao i jego krótka charakterystyka 

Kakao w dawnych czasach nazywane było jako tzw. napój Bogów. To produkt, który powszechnie stosowany był już przez Azteków i Majów. Wszystko dzięki temu, że kakao przepysznie smakuję, niosąc za sobą jednocześnie bardzo wiele walorów zdrowotnych dla naszego organizmu. 

Warto pochylić się nad uprawą kakaa. To produkt, który pozyskuje się z nasion kakaowca. To delikatna roślina uprawiana w krajach tropikalnych. Dużym walorem kakaowca jest fakt, że rośnie przy większych roślinach, jak również cechuje się niewielkimi wymiarami. Takie rozwiązanie sprawia, że kakaowiec samoczynnie chroni się przed nadmiernym, szkodliwym promieniowaniem słonecznym UV. 

W uprawie kluczową rolę odgrywa temperatura. Musi ona wynosić od 20°C, aż do 30°C. Niebagatelne znacznie odgrywa także duża wilgotność. Krajami, gdzie można odnaleźć największą ilość upraw, to zdecydowanie Ameryka Południowa, Azja, jak również Afryka. 

Uprawa kakaowca jest niezwykle wydajna. Jedna roślina jest w stanie wyprodukować nawet kilkadziesiąt owoców. Zebrane ziarna są poddawane procesowi fermentacji, suszeniu, prażeniu, mieleniu, a na samym końcu tłoczeniu. To zbiór wielu, różnorodnych zadań, aż do uzyskania finalnej formy kakaowca. Co ciekawe, można wyróżnić kilkadziesiąt różnych gatunków kakaowca. 

Właściwe leczenie kakao

Kakao wykazuje szereg różnych właściwości leczniczych dla naszego organizmu. Kakao niealkalizowane to zdecydowanie najzdrowszy gatunek, jaki możemy spożywać. Przede wszystkim kakao poprawia nasze samopoczucie, korzystnie wpływając na zdrowie psychiczne. W swoim składzie kakao zawiera tryptofan, który poprawia produkcję serotoniny w mózgu. Kakao działa także wyciszająco, uspokajająco, przez zawartość kwasu walerianowego. 

Duża zawartość magnezu w kakao pozytywnie wpływa na działanie układu immunologicznego, odpornościowego, krwionośnego, czy nerwowego. Co więcej, niezwykle korzystnie wpływa na budowę kości i zębów. 

Kakao w naszej gotowej diecie pudełkowej FitApetit

Coraz więcej osób nie ma wystarczającej ilości czasu, by samodzielnie zadbać o przygotowanie własnych posiłków. Nic więc dziwnego, że catering dietetyczny, który znany jest na rynku pod nazwą FitApetit, wykorzystywany jest przez szerokie grono odbiorców. Postaw na sprawdzone jedzenie pełne tzw. superfoods, i ciesz się wartościową dietą na każdy dzień. 

Artykuł sponsorowany