W połowie listopada zorganizowano Dzień Zdrowego Odżywiania z udziałem zaproszonego gościa. Mariusz Gachewicz – znakomity kucharz z wieloletnim doświadczeniem kulinarnym i pasją do gotowania - przedstawił dzieciom i młodzieży podstawowe zasady zdrowego żywienia, zachęcał do czytania etykiet na opakowaniach produktów żywnościowych, ograniczania tłuszczu i cukru w swojej diecie, unikania fast-foodów. Przybliżył także przyczyny powstawania schorzeń związanych z nieracjonalnym odżywianiem.
Zdrowe i łatwe do wykonania
Po części teoretycznej uczniowie pod kierunkiem mistrza kuchni samodzielnie robili kanapki obfitujące przede wszystkim w warzywa, wędliny i ser. Tego dnia wszyscy mogli do woli zajadać się również kawałkami surowej marchewki, kalarepy, rzodkiewki, ogórka i papryki. Sporą porcję witamin dostarczyły też smaczne soki owocowe przygotowane przez uczniów podczas drugiego śniadania. Chętni otrzymali przepisy na łatwe do wykonania, ale smaczne i zdrowe posiłki.
E-składniki
Dużym zainteresowaniem cieszyła się prezentacja aplikacji Zdrowe Zakupy. Uczniowie dowiedzieli się, że wystarczy zeskanować kod kreskowy produktu, aby sprawdzić, jakie zawiera E-składniki oraz jak one wpływają na nasz organizm. Dodatkowo użytkownik może zdefiniować składniki, o których ma być ostrzegany, np. o alergenach, oleju palmowym czy cukrach. Aplikacja Zdrowe Zakupy przydaje się każdemu, kto chce się zdrowo odżywiać, jest na diecie, czy po prostu nie chce spożywać E-składników, mających negatywny wpływ na zdrowie i samopoczucie.
Każdy ma dostęp do wody pitnej
Ponadto przez cały rok szkolny uczniowie otrzymują porcję warzyw lub owoców oraz mleka. W stołówce szkolnej znajduje się dystrybutor, dzięki któremu każdy ma nieodpłatnie dostęp do wody pitnej.
- Mamy nadzieję, że prowadzona w szkole edukacja prozdrowotna zaowocuje już wkrótce dobrym zdrowiem i samopoczuciem naszych uczniów oraz utrwali w nich prawidłowe nawyki żywieniowe – mówią nauczyciele.
Napisz komentarz
Komentarze