W konkursie udział wzięło 10 dyń. Mieszkańcy przywozili swoje okazy, które zostały wnikliwie ocenione przez Jury w składzie: Ewelina Wylot, Karolina Jezierska, Maciej Dulski oraz Magdalena Kijak. Jury po obmierzeniu i zważeniu wszystkich dyni wybrali zwycięzców:
I miejsce - Wiesław Godlewski (waga 52 kg)
II miejsce - Zenon Mazurowski (waga 42,3 kg)
III miejsce - Halina Buchowiecka (waga 34,9 kg).
Czy wiecie, że dynia jest niezwykle cenionym warzywem ze względu na swoje właściwości. Jej prozdrowotne działanie wynika z zawartości cennych składników odżywczych. Co ważne, dynia nie traci właściwości po obróbce termicznej - można ją więc gotować, smażyć i piec bez obaw, że straci ważne składniki.
Miąższ dyni zawiera sporą ilość beta-karotenu (witaminy A), który odpowiada nie tylko za soczystą pomarańczową barwę. Dzięki niemu warzywo wykazuje działanie przeciwzapalne oraz chroni przed poważnymi chorobami, w tym nowotworami. Wystarczy zjeść szklankę puree z dyni (ugotowanego miąższu), aby dostarczyć organizmowi aż 200 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
Napisz komentarz
Komentarze