Według upodobań można sięgnąć po maliny, jabłka, śliwki - propozycji jest wiele, dzięki czemu ta receptura nigdy się nie nudzi. Połączenie czekolady i owoców to przepis na słodki sukces!
Składniki:
Ciekawym urozmaiceniem przepisu jest wymieszanie różnych owoców. Sprawdzonym połączeniem są truskawki z bananami, malinami i borówkami!
Będziesz potrzebować:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g cukru trzcinowego,
- 20 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 40 g zmielonych migdałów,
- pół łyżeczki cynamonu,
- szczypty soli,
- 200 g masła,
- 800 g ulubionych owoców mrożonych lub świeżych.
Przygotowanie:
Przygotowanie tego deseru rozpocznij od wyrobienia ciasta na kruszonkę. Zimne masło posiekaj na mniejsze kawałki i ugnieć razem z mąką, cukrem, kakao i cynamonem. Ciasto wyrabiaj aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie uformuj kulkę i schowaj do lodówki.
Gdy ciasto będzie się chłodzić, nastaw piekarnik na 190°C. Umyj owoce, odetnij z nich wszystkie ogonki, wytnij pestki i pokrój na ćwiartki lub w kostkę. Małe owoce, takie jak maliny i borówki możesz zostawić w całości. Następnie wymieszaj je i umieść w naczyniu do zapiekania.
Przedostatnim etapem jest posypanie owoców zmrożonym ciastem. Wyjmij kulkę z lodówki i zetrzyj ją na grubych oczkach tarki nad naczyniem do zapiekania. Na koniec wyrównaj powierzchnię i lekko dociśnij ciasto do owoców. Tak przygotowany deser umieść w nagrzanym piekarniku. Piecz przez ok. 30 minut.
Jakie owoce pod kruszonką wybrać zimą?
Jesienią i zimą trudno dostać smaczne, świeże truskawki, borówki i maliny. To zdecydowanie nie jest ten sezon. Nie oznacza to jednak, że trzeba w pełni zrezygnować z korzystania z tego przepisu! Korzystając z inspiracji z serwisu W kuchni z Wedlem, można piec cały rok.
Oprócz użycia mrożonych truskawek, malin i jagód, pod kruszonką sprawdzą się również inne owoce:
- jabłka – połączenie jabłek z kruszonką przypomina szarlotkę, w nieco prostszej wersji – do wypieku warto dodać cynamon,
- brzoskwinie – zarówno wersja w puszce, jak i świeża świetnie sprawdzą się w tym przepisie; w przypadku pierwszej opcji zadbaj, aby dobrze odsączyć owoce z zalewy, w przeciwnym razie ciasto może zamoknąć za bardzo,
- banany – jeśli zostaną ci bardzo dojrzałe banany, których nikt nie będzie chciał zjeść, możesz wykorzystać owoce właśnie w ten sposób; dojrzałe banany należy rozgnieść, ułożyć masę na blaszce i podpiec pod kruszonką,
- pomarańcze – to prawdopodobnie najbardziej zimowe owoce, które również świetnie smakują pod kruszonką, jednak najlepiej jest stosować je jako dodatek do jabłek, a nie samodzielną bazę wypieku.
Ten przepis można modyfikować na wiele sposobów. Warto eksperymentować z różnymi połączeniami owoców i dodatków. Owoce pod czekoladową kruszonką świetnie komponują się z bitą śmietaną i waniliowymi lodami.
Napisz komentarz
Komentarze