Słodkie dodatki
Wśród dostępnych dodatków zdecydowanie dominują różnego rodzaju syropy smakowe. Są dostępne w najpopularniejszych smakach, jak wanilia, karmel, czekolada, orzech laskowy, kokos czy cynamon. Nie brakuje również aromatów typowo sezonowych. Jesienią zdecydowanie dominuje dynia, z kolei w grudniu wszystkie świąteczne propozycje – pierniczki, pomarańcze w czekoladzie czy nawet imbir. Syropy nadają się do gorącej kawy latte, cappuccino, a także wersji na zimno podawanych latem. Szeroki wybór owocowych, czekoladowych, czy nawet kwiatowych produktów znajdziesz w sklepie https://coffeelove.pl/.
W kawiarniach często można się spotkać z opcją „doprawienia” kawy. W specjalnych dozownikach, obok cukru, najczęściej znajdują się czekolada (lub kakao) i cynamon. Możesz posypać nimi mleczną piankę, podkręcając smak kawy tak, jak lubisz. Wiele smakowych kaw można uzupełnić o bitą śmietanę i ulubioną posypkę. Znajdź ulubione ziarna i dowiedz się więcej o wyjątkowości poszczególnych kaw na stronie https://coffeelove.pl/pl/n/list.
Alternatywy dla mleka
Coraz więcej osób rezygnuje z picia zwykłego mleka krowiego i wybiera roślinne alternatywy. Wśród napojów najczęściej na sklepowych półkach lub w kawiarniach można spotkać:
- mleko sojowe – napój w smaku lekko orzechowy, często wzbogacany o wapń i witaminy, jeden z najpopularniejszych wyborów wśród wegan,
- mleko migdałowe – jest dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA), witaminy E, magnezu, wapnia i potasu. W smaku raczej łagodne, lekko wyczuwalna słodycz z delikatnym, orzechowym posmakiem,
- mleko owsiane – naturalnie słodkie, raczej kremowe i można je wygodnie spienić. Może być wytwarzane z naturalnego owsa lub na bazie syropu. W pierwszej wersji będzie przyjemnie podbijać smak kawy, w drugiej napój będzie bardziej słodki.
- mleko z grochu – napój roślinny, który szybko się podgrzewa i całkiem dobrze pieni. Ma niską zawartość cukru (by złagodzić naturalną gorycz grochu) i sporo białka. Napoje różnych marek zamówisz wygodnie w sklepie https://coffeelove.pl/pl/c/Syropy-i-mleko-roslinne/358.
- mleko ryżowe – jest doskonałe dla alergików uczulonych na orzechy i gluten. Łagodne, delikatne i chude.
Zarówno w kawiarniach, jak i w sklepach można znaleźć roślinne napoje w podstawnych wersjach lub oznaczone napisem „barista”. Te produkty łatwiej się spieniają, dlatego jeżeli Twój ulubiony napój ciężko zamienić w przyjemną, mleczną piankę, spróbuj właśnie tej wersji.
Napisz komentarz
Komentarze