LEMONIADA Z KWIATÓW CZARNEGO BZU
Składniki:
20 dużych kwiatów czarnego bzu
4 duże cytryny
2 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Zebrać rozwinięte baldachy czarnego bzu. Uwaga! Zbierać je tylko i wyłącznie w słoneczny dzień, z drzew rosnących z dala od ruchliwych dróg i kurzu. Najlepiej do kosza wiklinowego. Robić to w sposób delikatny, żeby nie otrzepać z kwiatów cennego pyłku. Po przyniesieniu rozłożyć zebrane kwiaty na białej ściereczce, aby się przewietrzyły i uciekły z nich ostatnie robaczki. Nie myć, nie płukać!
Cytryny sparzyć, wyszorować, i pokroić w plasterki. Z zebranych baldachów odciąć zielone, grubsze łodyżki i wsypać do dużego, wyparzonego słoja. Dołożyć cytryny i zalać 6-
ZIELONE SMOOTHIE
Składniki:
60 g
1 jabłko
1 banan
1 szklanka schłodzonego soku pomarańczowego
1 szklanka schłodzonej wody niegazowanej
kilka listków mięty
2 łyżeczki nasion chia
Sposób przygotowania:
Szpinak opłukać i osączyć lub odwirować w suszarce do sałaty. Jarmuż wrzucić do wrzącej wody i po chwili wyjąć. Jabłko i banana umyć, obrać, pokroić na kawałki. Warzywa i owoce przełożyć do blendera, dolać schłodzony wcześniej sok pomarańczowy oraz wodę. Całość zblendować na gładki napój. Przelać do szklaneczek, wierzch posypać nasionkami chia i udekorować liskami świeżej mięty. Wypić od razu po przygotowaniu.
FIOLETOWE SMOOTHIE
Składniki:
1 szklanka schłodzonego soku z żurawiny
1 szklanka borówek amerykańskich
1 banan
180 g
kilka listków mięty
2 łyżeczki nasion chia
Sposób przygotowania:
Borówki opłukać i zostawić na sitku, żeby ściekła z nich woda. Banana umyć, obrać i pokroić na kawałki. Odłożyć kilka borówek na bok (posłużą do dekoracji). Do Bendera wrzucić banana i borówki, dodać jogurt naturalny oraz sok z żurawiny, zmiksować do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Gotowe smoothie przelać do szklanek. Podać udekorowane kulkami borówek, nasionami chia oraz świeżymi listkami mięty.
LODY TRUSKAWKOWE
Składniki:
3 jajka
1 szklanka schłodzonej śmietanki 30%
½ szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z cukrem, przełożyć do metalowej miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Truskawki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek i zmiksować na gładką masę. Śmietanę...(...)
Cały przepis na lody truskawkowe oraz na inne witaminowe, orzeźwiające lemoniady, koktajle i inne przysmaki znajdziecie na prasowej rozkładówce w najnowszym wydaniu Gazety Kociewskiej (16.06.2021)
Napisz komentarz
Komentarze