Świąteczne Pierniki Krystyny
0,5 kg masła roślinnego
1,5 szklanki cukru
40 dag miodu
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kawy mielonej
2 łyżki kakao
3 przyprawy do piernika
Wszystkie składniki umieścić w garnku, dobrze podgrzać, nie gotować, następnie wystudzić.
Do masy dodać: 1 kilogram oraz 1 szklankę mąki, 5 jajek, 1 łyżeczkę amoniaku i 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1,5 szklanki wody. Następnie zagnieść ciasto i pozostawić na 24 godziny w zimnym miejscu. Ciasto rozwałkować na grubość 3-5 mm (nie trzeba podsypywać mąką), wycinać foremkami różne kształty. Piec w temperaturze 160 °C, przez ok. 10 minut. Po wystudzeniu udekorować pierniki w dowolny, ulubiony sposób.
Ciasto słonecznikowe (z ciemnym biszkoptem)
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
3 łyżki wody
2-3 łyżki kakao
Składniki zmieszać ze sobą i upiec. Ostudzony biszkopt przeciąć na pół.
Przygotowanie słonecznika do masy słonecznikowej: 30 dag słonecznika, ⅓ kostki margaryny, 2 łyżki mleka, ¾ szklanki cukru. Rozpuścić w garnku margarynę, mleko i cukier. Do tego dodać słonecznik. Zagotować i wyłożyć na blachę. Piec 30 min. w temp. 180°C. Ostudzić i pokruszyć.
Masa słonecznikowa do przełożenia: 1 kostka masła, 1 puszka ugotowanego mleka słodzonego, pokruszony, upieczony i ostudzony słonecznik.
Kolejność warstw od dołu:
1) ciemny biszkopt
2) masa słonecznikowa
3) ciemny biszkopt
4) polewa, np. czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej.
Napisz komentarz
Komentarze