poniedziałek, 7 kwietnia 2025 07:23
Reklama

Październik na talerzu i w piekarniku – poznaj moc sezonowych warzyw

Jesienią często zaszywamy się tam, gdzie jest nam najlepiej – we własnym domu. Natura również zwalnia tempo i po okresie wydania plonów, sama zbiera siły na kolejne miesiące intensywnej pracy. W zamian oferuje nam bogactwo różnego rodzaju warzyw korzeniowych i kapustnych, z których możemy przygotować wiele odżywczych, regeneracyjnych i sycących posiłków. My również nie bójmy się zwolnić tempa i dzięki kilku naszym wskazówkom spokojnie oddaj się codziennemu rytuałowi uważnego gotowania z wykorzystaniem październikowych darów natury.
  • Źródło: Karolina Cempel Commplace
Październik na talerzu i w piekarniku – poznaj moc sezonowych warzyw

Źródło: Karolina Cempel

Gdy październik u dwora, wykop ziemniaki z pola

Reklama

Jesień to niewątpliwie czas wykopków. Ziemniaki, marchew, buraki, cebula, korzenie pietruszki i selera, a także mniej popularne bataty czy topinambur – jesienią mamy do dyspozycji całą masę niezwykle wdzięcznych warzyw korzeniowych. Co ciekawe, tego typu warzywa po upieczeniu zyskują dodatkowe walory smakowe, niewyczuwalne w ich surowej lub gotowanej wersji. Ponadto, dodatek przypraw, suszonych ziół i odrobiny tartego żółtego sera wzmacnia ich aromat sprawiając, że zapach jesiennych potraw otula nas niczym ciepły, miękki koc.

Jesienią dużą popularnością w rodzinnym menu cieszą się różnego typu zapiekanki, bazujące na pokrojonych w cienkie plastry warzywach korzeniowych. Kilka prostych składników oraz dodatek najwyższej jakości żółtego sera zaspokaja nawet najbardziej wyszukane kubki smakowe. – Sekretem sukcesu jest ser, który powinien odznaczać się zwartą, ale sprężystą konsystencją. W zapiekankach sprawdzi się zarówno ser typu Gouda, jak i ser Edamski, czy Ementaler. Doskonałym pomysłem jest także łączenie różnych gatunków sera oraz dodawanie do nich ulubionych ziół i przypraw. – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki.

Dynia w roli głównej 

Październik stoi dynią i to nie tylko za sprawą Halloween – święta, które z roku na rok zyskuje grono fanów także w Polsce. Dynia jest niezwykle uniwersalnym warzywem, które właśnie jesienią nabiera odpowiedniej wielkości i soczystej, pomarańczowej barwy. Jedną z najbardziej popularnych form serwowania dyni jest zupa-krem. Do przepisu możemy podejść klasycznie lub eksperymentować z różnego rodzaju wariacjami. Innym ciekawym pomysłem na podanie dyni jest wykorzystanie jej jako składnika warzywnej zapiekanki – przepis zamieszczamy na końcu artykułu.

Jedną z odmian dyni jest patison. Występuje w różnych wielkościach i kolorach, a swoim kształtem przypomina dysk. Patisony – podobnie, jak cukinie i kabaczki – idealnie nadaje się do faszerowania i zapiekania. Ze względu na swój delikatny smak, doskonale komponują się z wyrazistym serem morskim. Wskazówki, jak przyrządzić to danie, podajemy pod artykułem.

Czy warzywa kapustne mogą nas jeszcze zaskoczyć?

Warzywa kapustne kojarzą się głównie z chrupaniem. Nic dziwnego, królują w naszych sałatkach przez cały rok. Jednak jesienią ich smak zyskuje, jeśli serwujemy je w formie duszonej lub zapiekanej. Obróbka termiczna sprawia, że nabierają dodatkowej słodyczy i karmelowego posmaku.

Warzywem kapustnym, które wzbudza chyba największe kontrowersje wśród smakoszy, jest brukselka. Nic dziwnego, w wielu domach kojarzy się z szaroburą, rozgotowaną kulką o dziwnej konsystencji i gorzkim smaku. Tymczasem, by odkryć drzemiący w niej potencjał, wystarczy zacząć przygotowywać ją w zupełnie inny sposób. Brukselka prosto z pieca, posypana tartym żółtym serem jest nie tylko pełna smaku, ale też zachowuje swoją jędrność i atrakcyjny kolor. Sekretem jest wcześniejsze kilkuminutowe blanszowanie brukselek w osolonym wrzątku.

Innym warzywem, które w polskiej kuchni bywa niedoceniane, jest por. Z reguły spożywamy go na surowo w sałatkach i rzadko gra pierwsze skrzypce w daniach serwowanych na ciepło. Tymczasem z dodatkiem sera i śmietany, może stanowić pożywne i interesującą w smaku zupę. Przepis znajdziecie pod artykułem. 

Prawdziwe skarby jesieni kryją się w lesie!

Wyprawa do lasu w poszukiwaniu grzybów należy do jednych z popularnych atrakcji rodzinnych w sezonie jesiennym. A jeżeli dodatkowo uda się faktycznie znaleźć kilka borowików, podgrzybków, kurek lub rydzy, nasz poziom zadowolenia z leśnego spaceru sięga koron najwyższych drzew. Jak je przyrządzać? 

- Grzyby to prawdziwe leśne skarby, dlatego ważne, by ich smak podbijały wyłącznie składniki najwyższej jakości, jak np. żółte sery. Najlepsze są te, które charakteryzują się tzw. czystą etykietą – podkreśla Ewa Polińska, MSM Mońki. - Takie sery żółte powstają wyłącznie z naturalnych składników: mleka, soli, bakterii fermentacji mlekowej i podpuszczki mikrobiologicznej. Dzięki temu każdy plasterek jest gwarancją najwyższej jakości.

Grzyby są naprawdę wdzięcznym składnikiem wytrawnych, jesiennych posiłków. Chętnie służą jako dodatek, ale warto czasami oddać im należny szacunek i uczynić z nich głównego bohatera kulinarnej bajki. Ciekawym pomysłem na rozgrzewające danie serwowane podczas spotkań w rodzinnym gronie jest podanie kurek pod pierzynką z ciasta francuskiego i sera żółtego – skorzystajcie z poniższego przepisu i smacznego!

Zapiekanka z dynią i serem

Składniki:

- brokuł

- bakłażan

- 30-40 g miąższu dyni

- 3-4 pomidory

- 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- świeży tymianek

- sól i pieprz

Przygotowanie:

Bakłażana i dynię pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć bakłażana. Jak zmięknie przełożyć na talerz. Oczyścić brokuł, podzielić na różyczki, opłukać i gotować 5 min. aż lekko zmięknie. Pomidory pokroić w grubsze plasterki. Przygotowane warzywa doprawić solą i pieprzem, wymieszać i przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Całość posypać obficie startym serem żółtym. Rozgrzać piekarnik do 190°C i piec przez 10 min. aż ser się roztopi. Gotową zapiekankę lekko ostudzić i posypać świeżym tymiankiem.

 

Patisony faszerowane pomidorami i serem morskim

Składniki:

- 4 średnie sztuki patisonów (ok. 12-14 cm średnicy)

- 300 g pomidorów Lima (lub innych mięsistych)

- 300 g sera żółtego – Morski MSM Mońki

- 2 ząbki czosnku

- ¼ łyżeczki chilli

- 2 gałązki świeżego rozmarynu

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- sól do smaku

Wykonanie:

Patisonom odciąć tak zwane „czapki”, wydrążyć miąższ ze środków i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę i pokroić w plasterki. Czosnek posiekać i wymieszać z miąższem patisonów, płatkami chili i oliwą. Patisony posolić w środku i na przemian, warstwami układać pomidory, miąższ, starty ser żółty i igiełki rozmarynu (ostatnią warstwą powinien być ser). Tak przygotowane patisony przykryć „czapkami” i upiec w piekarniku w temperaturze 180oC przez ok. 40 minut.

Duńska zupa porowa z serkiem topionym

Składniki:

- 1 l bulionu warzywnego

- 3-4 pory

- 1 cebula

- 4 łyżki masła MSM Mońki

- 200 g (2 opakowania) serka topionego 

- gruby plaster szynki

- pół szklanki gęstej śmietany

- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać masło. Pory oczyścić i umyć. Białe i jasnozielone części pokroić w plastry, podsmażyć na maśle razem z posiekaną cebulą. Po kilku minutach zalać pory gorącym bulionem, doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem ok. 20 min. Dodać serek topiony i wymieszać. Kiedy serek całkowicie się rozpuści, wlać śmietanę. Pokroić szynkę w drobną kosteczkę i wsypać do zupy. Całość wymieszać i zdjąć garnek z ognia. Można dodatkowo posypać startym serem żółtym.

Kurki serowo tymiankowe pod ciastem francuskim

Składniki:

- 200 g świeżych kurek

- 1 łyżka masła MSM Mońki

- 200 g serka topionego

- 100 ml słodkiej śmietanki

- 1 mały pęczek świeżego tymianku

- 100 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki

- 100 g gotowego ciasta francuskiego

- pieprz czarny i sól do smaku

Wykonanie:

Kurki oczyścić i poddusić na maśle na wolnym ogniu przez parę minut. Dodać serek topiony, słodką śmietankę i podgrzewając delikatnie zamieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym rozmarynem. Tak przygotowanym farszem wypełnić małe naczynia do zapiekania, do ¾ ich wysokości. Posypać utartym serem żółtym Aldamer. Na wierzch wyłożyć podwójnie złożone ciasto francuskie. Następnie zapiec w piekarniku w temperaturze 190oC, przez ok. 12 minut.

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Polska Filharmonia Bałtycka im. Fryderyka Chopina w Gdańsku zaprasza na koncerty i wydarzenia muzyczne w kwietniu 2025 r. Polska Filharmonia Bałtycka im. Fryderyka Chopina w Gdańsku zaprasza na koncerty i wydarzenia muzyczne w kwietniu 2025 r. Koncerty symfoniczne i wydarzenia PFB w kwietniu 2025 r. Archikatedra Oliwska2/04/2025, środa, godz. 19:15Wstęp wolny!Koncert PapieskiWystąpią:Chór 441 Hz, fot. Sandra ŻyłkaOrkiestra PFBRafał Kłoczko – dyrygentMagdalena Stefaniak – sopran Zuzanna Nalewajek – mezzosopran Sebastian Mach – tenor Tomasz Raff – basChór 441 Hz(przygotowanie: Anna Borkowicz)Młodzieżowy Chór Mieszany Cantilenaz Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej I i II st. im. F. Nowowiejskiego(przygotowanie: Anna Borkowicz)Młodzieżowy Chór Mieszany Semper Iuvenes w Toruniu(przygotowanie: Renata Szerafin-Wójtowicz)Jakub Kornacki – narratorW programie:Wolfgang Amadeusz Mozart – Requiem d-moll KV 626 [50’]Fragmenty poezji i prozy Jana Pawła IITradycyjnie już we wspaniałej Archikatedrze Oliwskiej Orkiestra Polskiej Filharmonii Bałtyckiej zagra w hołdzie dla Papieża Polaka. Towarzyszyć jej będą znakomici polscy śpiewacy oraz aż trzy zespoły chóralne. Fragmenty twórczości Jana Pawła II przeczyta Jakub Kornacki. Perełką repertuarową będzie Requiem d-moll KV 626 Wolfganga Amadeusza Mozarta. Dyryguje Rafał Kłoczko.--Sponsor Strategiczny PFB: Energa Grupa OrlenGłówny Sponsor PFB – Mecenas Kultury: PGE Polska Grupa Energetyczna S.A.Partner wydarzeń artystycznych PFB w 2024 roku:Ruch Muzyczny---Sala Koncertowa PFB4/04/2025, piątek, godz. 19:00Bilety: 27-126,5 złKoncert symfoniczny – Alena BaevaAlena Baeva_fot. Andrej GrilcWystąpią:Orkiestra PFB George Tchitchinadze – dyrygentAlena Baeva – skrzypceProwadzenie: Konrad MielnikW programie:Antonín Dvořák – Koncert skrzypcowy a-moll op. 53 [32']Przerwa [20']Johannes Brahms – II Symfonia D-dur op. 73 [43']Jedna z najwszechstronniejszych skrzypaczek na świecie Alena Baeva wraca do Polskiej Filharmonii Bałtyckiej. Koncert 4 kwietnia pozwoli ponownie podziwiać jej fenomenalną technikę i wysłuchać wyjątkowej, jak zawsze w jej przypadku, interpretacji arcydzieła światowej wiolinistyki, czyli pełen wirtuozerii dla solisty Koncert skrzypcowy a-moll Dvořáka. --Sponsor Strategiczny PFB: Energa Grupa OrlenGłówny Sponsor PFB – Mecenas Kultury: PGE Polska Grupa Energetyczna S.A.Partner wydarzeń artystycznych PFB w 2024 roku:Ruch Muzyczny---Sala Biała / Dębowa6/04/2025, niedziela, godz. 10:00 i 11:30Bilety w cenie: 19-58 zł (bilet rodzinny w cenie 131,5 zł) Warsztaty rodzinnego muzykowania – Bajka o brzydkim kaczątkuWystąpi:Orkiestra dziecięca z Centrum Edukacji SuzukiBarbara Rompca – skrzypceProwadzenie: Dorota PawlusGodz. 10:00 à wiek: do 5 latGodz. 11:30 à wiek: 6-10 latCzas trwania: ok. 50 min.Liczne instrumenty, takie jak skrzypce oraz flety, opowiedzą Wam historię małego, dzielnego pisklątka, które zaskoczyło wszystkich i wyrosło na pięknego łabędzia. Bajkę wyświetlaną na ekranie wzbogacą arcyciekawe efekty brzmieniowe. Natomiast w części plastycznej warsztatów wykonacie własne skrzypeczki, jakich świat nie widział.Warsztaty rodzinnego muzykowania to uczta muzyczna, jaką przygotowaliśmy dla rodzin z dziećmi. Czego możecie się spodziewać w te niedzielne przedpołudnia? Podczas każdego spotkania:• umuzykalnianie, gra na instrumentach, śpiewanie i taniec• bajka muzyczna, czyli część słowno-muzyczna lub słowno-taneczna• warsztaty plastyczne--Sponsor Strategiczny PFB: Energa Grupa OrlenGłówny Sponsor PFB – Mecenas Kultury: PGE Polska Grupa Energetyczna S.A.Partner wydarzeń artystycznych PFB w 2025 roku:Ruch Muzyczny---Sala Koncertowa PFB7/04/2025, poniedziałek, godz. 11:00Bilety: 28 złKoncert edukacyjny – Tajemnice strunWystąpią:Maja Gadzińska – śpiew, prowadzenie koncertuNatalia Walewska – skrzypce, kierownictwo artystyczneAnna Bona – skrzypce, scenariusz koncertuSławomir Iwaniak – altówkaAnna Śmiszek-Wesołowska – wiolonczelaJędrzej Kacprzyk – kontrabasIwona Kacprzak – gitaraWiek: 4+Czas trwania: ok. 50 min.Filharmonia i żyjące w niej instrumenty skrywają wiele tajemnic. Wiadomo, że często ćwiczą i ciężko pracują. Jednak gdy nadchodzi ten dzień, wieczór z występem przed odświętnie ubraną publicznością w wypełnionej po brzegi sali, zdarzają się przykre niespodzianki. Tym razem padło na skrzypce, które kompletnie się… rozkleiły. Co teraz? Zaprzyjaźniony lekarz, specjalista od chorób instrumentów smyczkowych, przybywa z pomocą.Pan lutnik – Jacek Sikorski – opowie o budowaniu instrumentów i zabiegach pielęgnacyjnych, które trzeba codziennie wykonywać, aby utrzymać je w dobrej kondycji. Odpowie również na pytania, dlaczego stradivarius jest droższy od mercedesa i gdzie instrumenty mają duszę.--Sponsor Strategiczny PFB: Energa Grupa OrlenGłówny Sponsor PFB – Mecenas Kultury: PGE Polska Grupa Energetyczna S.A.Partner wydarzeń artystycznych PFB w 2025 roku:Ruch Muzyczny---Sala nad Motławą 8/04/2025, wtorek, 13:30Bilety w cenie: 38 zł (jeden bilet obejmuje wstęp jednego dziecka i opiekuna)Warsztaty muzyczne: Muzykalny maluszekTwoje dziecko ma talent muzyczny?Pokażemy Ci, jak go rozwinąć!Prowadzenie: Dorota PawlusWiek: 1–4 latCzas trwania: 45 min.Zapraszamy na wyjątkowe zajęcia umuzykalniające dla dzieci i całych rodzin. Przyjdź, dołącz do nas. Tym, co wyróżnia te zajęcia spośród innych, są wspaniała zabawa przy wartościowej, bogatej stylistycznie muzyce, starannie dobrany każdy szczegół oraz skupienie się na pielęgnowaniu relacji w rodzinie. Wykorzystujemy piosenki w języku polskim oraz angielskim. Każde spotkanie to wspólne muzykowanie, śpiewanie, zabawa z rekwizytami, gra na instrumentach muzycznych. Wykonamy proste instrumenty muzyczne oraz przedmioty związane ze sztuką. Damy Wam też wskazówki, jak umuzykalniać dzieci w domu i co robić, by muzyka stała się naturalną częścią Waszego życia.--Sponsor Strategiczny PFB: Energa Grupa OrlenGłówny Sponsor PFB – Mecenas Kultury: PGE Polska Grupa Energetyczna S.A.Partner wydarzeń artystycznych PFB w 2025 roku:Ruch Muzyczny---Sala Koncertowa PFB11/04/2025, piątek, godz. 19:00Bilety: 16-80 złGala Pomorskiej Nagrody Artystycznej / Młode talenty – najlepsi dyplomanci aMuzPomorska Nagroda Artystyczna - statuetki fot. Mateusz Słodkowski_PFBWystąpią:Orkiestra PFBMaciej Tomasiewicz – dyrygentZihao Wang – fortepianZihao WangWeize Yang – saksofonWeize YangProwadzenie: Marta GoluchW programie:Gioacchino Rossini – Uwertura do opery Sroka Złodziejka [10’]Takashi Yoshimatsu – Cyber Bird Concerto na saksofon i orkiestrę op. 59 [25']Richard Addinsell – Warsaw Concerto [10']Antonín Dvořák – Tańce słowiańskie (nr 7 c-moll, nr 8 g-moll op. 46 oraz nr 7 C-dur op. 72) [10’]Polska Filharmonia Bałtycka co roku gości galę finałową najbardziej prestiżowej nagrody artystycznej na Pomorzu, czyli Pomorskiej Nagrody Artystycznej. Wybierani zostają laureaci w trzech kategoriach: Kreacje Artystyczne, Nadzieja oraz Mecenat, zaś marszałek województwa pomorskiego Mieczysław Struk przyznaje dodatkowo Wielką Pomorską Nagrodę Artystyczną za całokształt twórczości. W tym roku wydarzenie to połączone jest z prezentacją twórczości najzdolniejszych dyplomantów Akademii Muzycznej w Gdańsku. Tak się złożyło, że w tym roku są to dwaj artyści pochodzący z Chin: pianista Zihao Wang oraz saksofonista Weize Yang. Filharmoników gdańskich poprowadzi Maciej Tomasiewicz.Koncert współorganizowany przez Narodowy Instytut Muzyki i Tańca w ramach programu Muzyk – rezydent, finansowanego ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego                  --Sponsor Strategiczny PFB: Energa Grupa OrlenGłówny Sponsor PFB – Mecenas Kultury: PGE Polska Grupa Energetyczna S.A.Partner wydarzeń artystycznych PFB w 2025 roku:Ruch Muzyczny---Sala Koncertowa PFB13/04/2025, niedziela, godz. 12:00Bilety: 27-70 złKoncert familijny – Z guzika na guzikorkiestra akordeonowa PulsantiWystąpią:Orkiestra akordeonowa Pulsanti w składzie:Dominik Żych, Wojciech Kowal, Maksymilian Lejk, Albert Woelke, Kamil Heliasz, Martyna Podolska-Dębska, Ewa Nizielska, Małgorzata Remiszewska, Jakub Kolańczyk, Mikołaj Skopek, Adam Tarnożek, Paweł Deja, Wojciech UlanowskiSabrina Stachel – dyrygentkaWizualizacje: Saskia WojtalewiczPrzed siebie krok, a potem skok! Wyprawa z guzika na guzik i dalej – po rozmaitych okresach w historii muzyki, jej gatunkach i stylach. Dołączcie do nas, a pobudzimy Waszą wyobraźnię i zainteresowanie sztuką, nakarmimy ciekawość i kreatywność. Specjalnie dla Was stworzymy barwną dźwiękową mozaikę: od muzyki klasycznej, poprzez ścieżki dźwiękowe z popularnych bajek i filmów, po dobrze znane utwory współczesne.--Sponsor Strategiczny PFB: Energa Grupa OrlenGłówny Sponsor PFB – Mecenas Kultury: PGE Polska Grupa Energetyczna S.A.Partner wydarzeń artystycznych PFB w 2025 roku:Ruch Muzyczny---Sala Kameralna15/04/2025, wtorek, godz. 9:00 i 11:00Bilety w cenie: 17 złLekcje z Mistrzami – Fryderyk ChopinMazurki nie tylko na WielkanocDaniel ZiomkoWystąpią:Monika Pionk – śpiew, scenariusz i prowadzenie koncertuDaniel Ziomko – fortepiangodz.9:00 à wiek 10-14 latgodz. 11:00 à Wiek: 14+Czas trwania: ok. 50 min.Święta Wielkanocne za pasem. Czas więc na opowieść o największym polskim Mistrzu kompozycji fortepianowych. Poznacie jego życie i wybrane spośród licznych arcydzieł. Dlaczego właśnie Chopin, zapytacie? Niektóre utwory silnie kojarzą się ze słodkim wielkanocnym przysmakiem – mazurkiem. Podczas lekcji dowiecie się, co łączy mazurki fortepianowe z tymi wypiekanymi. Usłyszycie także inne wspaniałe tańce, takie jak: kujawiak, polonez czy walc, a przede wszystkim poznacie bliżej patrona naszej Filharmonii.--Sponsor Strategiczny PFB: Energa Grupa OrlenGłówny Sponsor PFB – Mecenas Kultury: PGE Polska Grupa Energetyczna S.A.Partner wydarzeń artystycznych PFB w 2025 roku:Ruch Muzyczny---Sala Koncertowa PFB25/04/2025, piątek, godz. 19:00Bilety: 32-121,5 złKoncert symfoniczny – Konstanty Andrzej KulkaKonstanty Andrzej Kulkaorkiestra PFB fot. Piotr HukałoWystąpią:Orkiestra PFBRuben Silva – dyrygentKonstanty Andrzej Kulka – skrzypceProwadzenie: Konrad MielnikW programie:Stanisław Moniuszko – Mazur z opery Halka [5']Karol Lipiński:– Rondo koncertowe C-dur op. 18 [13']– Fantazja G-dur na motywach z opery Krakowiacy i Górale J. Stefaniego op. 33 [12']Przerwa [20']Manuel Enriquez – Rapsodia Latinoamericana [15']Arturo Márquez: – Danzón nr 2 [10']– Conga del fuego nuevo [5']W ostatni piątek kwietnia w Polskiej Filharmonii Bałtyckiej gościmy wyjątkowego artystę. Pochodzący z Gdańska jedenz najwybitniejszych polskich skrzypków Konstanty Andrzej Kulka, który pomimo 78 lat zadziwia imponującą kondycją artystyczną. Maestro Kulka  z Orkiestrą Polskiej Filharmonii Bałtyckiej wykona dwa dzieła jednego najwybitniejszych wirtuozów skrzypiec swoich czasów, stawianych na równi z Niccolò Paganinim - Karola Lipińskiego. Dyryguje Ruben Silva. --Sponsor Strategiczny PFB: Energa Grupa OrlenGłówny Sponsor PFB – Mecenas Kultury: PGE Polska Grupa Energetyczna S.A.Partner wydarzeń artystycznych PFB w 2025 roku:Ruch MuzycznyData rozpoczęcia wydarzenia: 04.04.2025
16-17 05. 2025 - Festiwal Hevelka  2025 16-17 05. 2025 - Festiwal Hevelka 2025 W 2025 roku festiwal Hevelka świętuje swoje 10 lat! Z tej okazji szykujemy dla Was moc atrakcji. Tradycyjnie już zapraszamy w maju na stadion Polsat Plus Arena Gdańsk, aby rozsmakować się w polskich trunkach rzemieślniczych w towarzystwie doskonałego street foodu i miło spędzić czas.Gdańska Fundacja Kultury ponownie zorganizuje STREFĘ KULTURY z koncertami instrumentalnymi na trybunach, otwartymi dla wszystkich uczestników Hevelki. W tegorocznej ofercie artystycznej nie zabraknie improwizacji młodych gdańskich pianistów jazzowych, pojawi się także muzyka gitarowa. Główną atrakcję stanowić będą wieczorne pokazy artystyczne, łączące ze sobą muzykę i sztuki plastyczne - malowanie na piasku.GE3K Events jak zwykle zorganizuje obszerną STREFĘ GIER PLANSZOWYCH z mnóstwem planszówek i karcianek do wyboru, najlepszymi animatorami w Trójmieście, turniejami oraz konkursami. Pojawią się też premierowo atrakcje, jakich dotychczas na Hevelce nie było. Więcej informacji już niebawem!----------Czego można oczekiwać od Hevelki?- najlepszych piw rzemieślniczych od topowych browarów i wschodzących gwiazd sceny kraftowej;- premier i limitowanych piw, dostępnych tylko w kegach;- szerokiego wyboru piw bezalkoholowych i niskoprocentowych, aby każdy - również ten niepijący - znalazł coś dla siebie;- bogatej oferty wysokogatunkowych trunków innych niż piwo - destylatów, miodów, cydru;- licznych foodtrucków, serwujących różnorodną kuchnię, w których każdy znajdzie coś pysznego;- komfortu, który oferuje Polsat Plus Arena w postaci klimatyzowanej, wygodnej przestrzeni, wielu miejsc siedzących, odpowiedniego zaplecza sanitarnego i udogodnień dla osób z niepełnosprawnościami;- pewności, że żadna pogoda nie pokrzyżuje Wam planów, gdyż stadion daje schronienie przed ewentualnym deszczem, a jednocześnie umożliwia wypicie piwa na świeżym powietrzu, otwierając swoje przestronne trybuny.----------Godziny otwarcia:16.05.2025 - 16:00 - 00:0017.05.2025 - 14:00 - 00:00----------BILETY - sprzedaż online już niebawem!Ceny:- bilet 1-dniowy: 33 zł online lub 36 zł na miejscu,- bilet 2-dniowy: 46 zł online lub 50 zł na miejscu.W cenie biletu zawarty jest bonus do wyboru:- szklanka festiwalowa,- wsparcie Fundacji Hospicyjnej.Promocja: od 21.00 bilet jednorazowy bez bonusu – 15 zł. Obowiązuje przy zakupie biletów w kasach.Bilet wstępu na Hevelkę uprawnia również do korzystania z bogato wyposażonej Strefy Gier Planszowych i udziału w koncertach organizowanych w Strefie Kultury.Gdańsk, Polsat Plus Arena Gdańsk, ul. Pokoleń Lechii 1, pomorskieData rozpoczęcia wydarzenia: 16.05.2025
KOMENTARZE
Autor komentarza: KaśkaTreść komentarza: Obwodnicy nie ma i nie będzie tak jak nie ma przejazdów pod torami i nowego wiaduktu w Starogardzie.Data dodania komentarza: 16.02.2025, 06:32Źródło komentarza: WAŻNE: Duże zainteresowanie budową obwodnicy Starogardu Gdańskiego. Wpłynęło 12 ofertAutor komentarza: Stanisław SierkoTreść komentarza: ... każda promocja pięknych miejsc Kociewia, a szczególnie miejsc NAJBLIŻSZYCH naszym sercom i najbliższych odległościowo jest CENNA ... brawo ... liczę na kontynuację ... pozdrawiam wszystkich aktualnie pracujących w Wydawnictwie Pomorskim ... Stanisław Sierko, były redaktor naczelny "Gazety Kociewsakiej" ...Data dodania komentarza: 14.02.2025, 20:42Źródło komentarza: Historia i dziedzictwo Borów Tucholskich – niezwykłe miejsca, które warto odwiedzićAutor komentarza: SYGNALISTATreść komentarza: NAWROCKI NIE NADAJE SIĘ NA PREZYDENTA TO JAK NIKODEM DYZMA MIAŁ BYĆ PREMIEREMData dodania komentarza: 14.02.2025, 09:43Źródło komentarza: [GALERIA ZDJĘĆ] Karol Nawrocki – obywatelski kandydat na prezydenta w Tczewie. Przywitany przez tłum tczewian, wyborców z Kociewia, ale też Żuław i Powiśla!Autor komentarza: DjTreść komentarza: Szkoda, że f-sz czynni e służbie ten dzień obchodzą jak każdy inny. Każda formacja dostaje nagrody na swoje święto, ale to SW stan umysłuData dodania komentarza: 13.02.2025, 22:43Źródło komentarza: Święto Tradycji Służby Więziennej - spotkanie z emerytowanymi funkcjonariuszamiAutor komentarza: Duda AndriuTreść komentarza: Bla bla bla nudyData dodania komentarza: 11.02.2025, 22:11Źródło komentarza: O polityce, wyborach i haniebnej wypowiedzi minister Nowackiej. Felieton Piotra SzubarczykaAutor komentarza: KaśkaTreść komentarza: Same bzdety. Propaganda jak to jest dobrze za rządów PO. Ściema.Data dodania komentarza: 11.02.2025, 04:57Źródło komentarza: Inwestycje w gminach powiatu starogardzkiego (cz. 2)
Reklama
Reklama
Reklama