Do konkursu stanęło 13 pań. Na stole dominowały pasztety, często podawane w towarzystwie marynat. Czego tam nie było! Pasztet z trusia (królika) przyrządzony przez Gertrudę Tilsen z Osiecznej. Znakomity był pasztet księży Elżbiety Laskowskiej z Osiecznej, doskonały pasztet wieprzowo-drobiowy Teresy Trzewik z Ciecholew. Smaczną leberkę w słoiku zaprezentowała Barbara Lewandowska z Ocypla. Gabriela Firgon z Sumina błysneła oryginalnym pasztetem z ...selera
Konkurs wygrała Zofia Kolasińska z Osiecznej. Jej „królewska bania” (dynia w kwaśnej zalewie) była rewelacyjna. Drugie miejsce dla kociewskiego chleba na maślance Elżbiety Gornowicz z Osówka. Trzecie miejsce zajęła legumina cytrynowa z doskonałych wiejskich jaj, którą przygotowała Hanna Domian z Borzechowa.
Konkurs miał miejsce w Mermecie. Patronat nad tą imprezą objęła Gazeta Kociewska i Program Rozwoju Rynku Produktów Regionalnych Agro-Smak, którego prezes Marek Gąsiorowski, przewodniczył komisji konkursowej.
Reklama
Wygrała kociewska bania
KOCIEWIE. Po raz szósty Międzygminne Porozumienie Agroturystyka Kociewia z siedzibą w Zblewie zorganizowało konkurs kulinarny Nasze Kociewskie Kulinarne Dziedzictwo.
- 16.05.2008 00:02 (aktualizacja 18.08.2023 22:34)
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze