Obie panie świetnie gotują, postanowiły zatem podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem z młodzieżą z okolicznych szkół.
W warsztatach wzięło udział kilkanaścioro dziewcząt i chłopców z okolicznych szkół.
- Założeniem programu było stworzenie dzieciom alternatywy dla tzw. fast foodu – mówi wójt gminy Osieczna Barbara Tomczak. – Ważne było, żeby zaanagażować dzieci w ten program, dać im możliwość wykazania się, przygotowania czegoś dla innych. Robiły to bardzo chętnie.
W trakcie warsztatów młodzież miała okazję przygotować rosół z kury ze swojskim makaronem oraz towarzyszącą mu potrawkę z kury z ryżem i białym sosem. Smażono ruchanki, przygotowywano golce z zasmażaną kapustą, pierogi i kluski. W przeddzień Wigilii przygotowano typowe wigilijne potrawy według starych kociewskich receptur – zupę grzybową, barszcz, śledzie pod różnymi postaciami.
- Bardzo nam smakowało to, co ugotowaliśmy – mówi Jola Łącka, jedna z najbardziej wytrwałych uczestniczek warsztatów. - W domu też pomagamy w kuchni, bo lubimy gotować.
- Potrawy kociewskie są całkiem dobre – mówi Mateusz Kelbratowski. – Składniki pochodzą od gospodarzy z okolic, więc takie jedzenie jest zdrowe.
Organizatorki warsztatów, Getruda Tilsen i Zofia Kolasińska, znają dziesiątki przepisów na powoli odchodzące w niepamięć potrawy i przetwory kuchni kociewskiej, takie choćby jak „szwindel“, mleczną zupę na słono, czy śliwki w occie.
- Chętnie zgłosiłybyśmy je na listę produktów regionalnych – mówi Getruda Tilsen - ale przy rejestracji wymaga się od nas udokumentowania pochodzenia tych potraw na piśmie, a przecież kiedyś nie zapisywało się przepisów, mało kto gotował z książek kucharskich. Gotowało się z pamięci, z tego, co nauczyły nas nasze mamy i babcie.
Wygląda więc na to, że nowe pokolenie Kociewiaków, gdziekolwiek los je rzuci, nie zapomni dawnych smaków ze swojego regionu.
Szwindel
Mleko zagotować z kilkoma jagodami ziela angielskiego i paroma listkami laurowymi. Dodać soli i pieprzu do smaku, zaciągnąć mąką i zółtkiem. Przed wydaniem dodać posiekaną natkę pietruszki.
Śliwki w occie
Śliwki zalać na jedną dobę octem wymieszanym z wodą w proporcjach 1 część wody na 5 części octu. Po upływie doby ocet odlać, śliwki ułożyć w kamionkowym naczyniu i zasypać obficie cukrem tworząc warstwy śliwek i cukru. Gdy cukier się rozpuści i wyciągnie wilgoć ze śliwek, marynata jest gotowa. Można ją przechowywać w chłodzie przez długi czas.
Reklama
Cztery pory roku w kuchni
KOCIEWIE/Osieczna. Warsztaty kulinarne. Od ostatnich czterech miesięcy w Osiecznej odbywają się cotygodniowe warsztaty kulinarne dla młodzieży szkolnej „Cztery pory roku w kuchni“. Ich organizatorkami są Gertruda Tilsen oraz Zofia Kolasińska, mieszkanki Osiecznej i miłośniczki kuchni regionalnej.
- 24.02.2009 00:00 (aktualizacja 08.08.2023 21:31)
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze