Udziec z indyka z żurawiną
2 udźce indyka rozkroić, aby zrobiły się płaskie plastry mięsa (jak do zrazów). Natrzeć oliwą z oliwek, posypać solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić na 12 godzin (najlepiej na noc).
Na drugi dzień do środka mięsa nasypać kilka całych ząbków czosnku i dużą garść żurawiny suszonej (może być też w postaci marmolady) lub borówki. Zwinąć jak roladę. Spiąć lub zawiązać nitką. Wstawić do piekarnika na 1,5 godziny. Następnie polewać wytworzonym sosem.
Osobno przygotować: 2 łyżki dżemu żurawinowego połączyć z łyżką chrzan. Podawać do mięsa.
Danie można podawać na zimno i na gorąco.
Koktajl z krewetek
1 opakowanie krewetek koktajlowych w zalewie
1 opakowanie rukoli
1 opakowanie roszpunki
1 główka zwykłej sałaty
Sałatę podrzeć w piórka. Wsypać do koktajlowych pucharków. Krewetki wsypujemy na wierzch. Następnie polewamy z góry sosem krewetkowych lub ziołowym. Na koniec wszystko posypujemy np. szczypiorkiem.
Halina Wika, sołtys Pączewa poleca:
Pascha z wisienkami
Składniki:
1 kg twarogu (dwukrotnie mielonego)
20 dkg masła
5 żółtek
pół szkl. Śmietany
25 dkg cukru pudru
1 cukier wanilinowy
2 łyżki żelatyny (rozpuścić)
kandyzowane wiśnie
skórka pomarańczowa
Wykonanie:
Żółtko utrzeć w misce z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodać śmietanę, wszystko wymieszać.
Dodać do masy miękkie masło i twaróg, dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec wlać dobrze wystudzoną żelatynę. Wszystko przełożyć do formy i wstawić do lodówki.
Biała kiełbasa gotowana w musztardzie
1 kg białej kiełbasy
6 łyżek ostrej musztardy
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Wymieszać 1./2 l. Wody z musztardą, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz majeranek. Zagotować. Białą kiełbasę delikatnie nakłuć. Wrzucić do wody z musztardą, gotować ok. 30 minut na bardo małym ogniu (parzyć).
Jajka faszerowane pieczarkami
6 jajek
8 pieczarek
mała cebula
4 łyżki majonezu
4 łyżki keczupu1 łyżka masła
sól
pieprz
Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Obrać, przekroić na pół, ściąć nieco spody, by się nie przewracały. Wydrążyć żółtka.
Pieczarki pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać. Rozgrzać masło, zeszklić cebulkę, wrzucić pieczarki, usmażyć i ostudzić. Żółtka, pieczarki z cebulką rozgnieść widelcem, dodać majonezu i keczupu, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Masą napełnić jajka, ułożyć na półmisku. Na każde jajko nałożyć trochę majonezu i kroplę keczupu do dekoracji. Udekorować natką pietruszki.
Smacznego!
Małgorzata Rocławska, sołtys Lubichowa poleca:
Bananowiec
Biszkopt kakaowy:
1 ½ szklanki cukru,
6 jaj,
1 łyżka octu,
1 szklanka kartoflanki,
pół szklanki mąki z czego odsypać dwie łyżki i w to miejsce wsypać kakao, tak aby dalej było pół szklanki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
Wykonanie: Cukier z jajami ubić na parze, jak będzie mocno gęste zdjąć i delikatnie wymieszać z resztą składników.
Masa:
1budyń czekoladowy na ½ litra mleka,
0,5 l mleka,
2 łyżki mąki tortowej,
3 żółtka,
¾ szklanki cukru,
1 tabliczka czekolady gorzkiej,
1 kostka masła,
Wykonanie: pół szklanki mleka wymieszać z budyniem, mąką i żółtkami w szejk erze. Resztę mleka zagotować z cukrem ciągle mieszając by mleko się nie przypaliło. Następnie robić jak budyń.
Do gorącej masy budyniowej dodać połamane ¾ czekolady i mieszać tak długo aż czekolada się rozpuści.
Utrzeć jedną kostkę masła i dodać ostudzoną masę budyniową.
Bita śmietana:
2 kubki śmietany 30%,
1 cukier wanilinowy,
1 łyżeczka żelatyny,
Wykonanie: ubić 2 kubki śmietany 30% z cukrem wanilinowym. Następnie dodać do tego żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody.
Przygotowanie:
1 słoiczek powideł śliwkowych(„Łowicz”),
4 banany,
1. Na biszkopt położyć powidła śliwkowe.
2. Ułożyć na to pokrojone w plastry banany.
3. Na banany położyć masę budyniową, a następnie na nią ubitą śmietanę.
4. Na wierzch cista potrzeć resztę czekolady.
5. Ciasto trzymać w chłodnym miejscu lub w lodówce.
Kurczak na soli
Wykonanie: Całego kurczaka dzień wcześniej przyprawić według uznania.
W naczynie żaroodporne z przykrywą wsypać 1 kg soli. W środek kurczaka włożyć 1 główkę oskubanego czosnku i ½ kostki masła. Ułożyć go na wcześniej wysypanej soli, zamknąć pokrywę i piec w temperaturze 220 stopni około 1 godziny 30 minut.
RADA: najlepiej podawać z warzywami z patelni, ponieważ sól wypije cały sos.
Napisz komentarz
Komentarze